PRZEPIŚNIK Z WIELKOPOLSKI

Zeszyt z przepisami z Wielkopolski z 20-lecia międzywojennego.

Autor:

Mateusz Słomiński

Ten wpis będzie otwierał nowy blok w których znajdować się będą skany zeszytów, książek i innych materiałów z przepisami. Wszystkie materiały będą dostępne za darmo, bo chciałbym aby każdy mógł mieć do nich dostęp i nie będę robił czegokolwiek by to „zmonetyzować” jak to się dzisiaj popularnie mówi. Zawsze uważałem, że należy upubliczniać materiały, które mogą poszerzać horyzonty tym bardziej kulinarne. W zamyśle chciałbym, żeby po zdigitalizowaniu niektóre z nich trafiły do instytucji, które w moim mniemaniu powinny je mieć w swoich zbiorach.

Przejdźmy do głównego tematu wpisu, czyli zeszytu z przepisami znajdującego się mojej biblioteczce. Zdobyłem go w poznańskim antykwariacie i według sprzedawcy pozyskał go z prowincji niedaleko stolicy Wielkopolski. Niestety pierwotnego właściciela nie da się wskazać, ponieważ już dawno została zerwana notka na okładce zeszytu, a sam właściciel antykwariatu nie chciał opowiedzieć jak dokładnie wszedł w jego posiadanie. Niestety w tej sytuacji muszę zawierzyć informacji antykwariusza. Mam jednak pewną poszlakę, która w sposób pośredni może potwierdzić jego pochodzenie, ale będę musiał jeszcze nad tym popracować.

OKRES POWSTANIA

Czas powstania owego przepiśnika można określić na okres 20-lecia międzywojennego. Wskazuje na to między innymi okładka oraz krój pisma. Oczywiście nie są to może jednoznaczne dowody, ale w treści możemy znaleźć kilka dowodów wskazujących na międzywojnie. Przede wszystkim w niektórych przepisach pojawiają się zapisy zachęcające do użycia produktów Dr. Oetkera, które w tym czasie zyskały na popularności. Nie jestem specjalistą, ale moim zdaniem można także zauważyć, że w recepturach stosowane jest słownictwo charakterystyczne dla tego okresu. Dlatego wydajemy się, że datowanie tego zeszytu na lata 20-ste i 30-ste XX wieku jest jak najbardziej uzasadnione.

WIEŚ CZY MIASTO?

Największy problem sprawia wskazanie pochodzenia, czy zeszyt ten był własnością wiejskiej czy miejskiej gospodyni? Niektóre przepisy wydają się trochę za bogate jak na ten okres i teren wiejski. Jednak nie wykluczałbym, że należał on do jakiejś gospodyni z powiatowego miasteczka lub pracującej w jakimś większym gospodarstwie na wsi. I tutaj wskazywałoby na to słownictwo użyte w tekście, bo wiele specyficznych słów jest zapisywane fonetycznie. Właścicielką mogła być także kobieta ze wsi pracująca w mieście jako gospodyni. Zasadniczo można tylko gdybać do kogo należał przepiśnik, bo już bezpowrotnie nie dowiemy się kto był jego właścicielem. Ogólnie takich gdybań i konfiguracji można tworzyć w nieskończoność. Dlatego będę opierał się na zeznaniu antykwariusza, który uważał, że pochodził z prowincji niedaleko Poznania.

W zeszycie znajdują się 84 przepisy na dania słodkie jak i słone, ciasta, ciastka, zupy , pasztety itd. Chciałbym wypróbować kilka przepisów z tego zeszytu, które moim zdaniem są bardzo ciekawe do zaprezentowania.

Tutaj znajduje się zdigitalizowany zeszyt z przepisami –> PRZEPIŚNIK Z WIELKOPOLSKI (1)

SPIS PRZEPISÓW:

  1. Legumina drożdżowa w parze.
  2. Sos szodonowy.
  3. Tort wojenny.
  4. Babka krucha.
  5. Ciastka helgolanckie.
  6. Rosół.
  7. Makaron.
  8. Buraki.
  9. Kruchy mazurek.
  10. Bułka drożdżowa.
  11. Pomidory.
  12. Konfitura z pomidorów.
  13. Zupa Rumfortska.
  14. Krukiety ziemniaczane.
  15. Sos cybulowy.
  16. Rydze lub grzyby marynowane.
  17. Rydze kiszone lub solone.
  18. Pikle.
  19. Fasolka zielona krajana.
  20. Fasolka szparagowa.
  21. Crem cytrynowy.
  22. Całuski.
  23. Słodkie prycliki do herbaty.
  24. Kiszenie basztu burakowego.
  25. Masa (do tortu).
  26. Lukier.
  27. Tort czekoladowy comber.
  28. Lukier czekoladowy.
  29. Pierniczki wojenne.
  30. Marcypany.
  31. Paluszki drożdżowe.
  32. Tort Wojenny.
  33. Pasztet.
  34. Pasztet z zająca.
  35. Łazanki z szynką.
  36. Łamańce.
  37. Kruche ciastka.
  38. Ozór solony.
  39. Ptysie.
  40. Herbata.
  41. Crem wanieliowy.
  42. Tort biszkoptowy.
  43. Żuczki biszkoptowe.
  44. Obważanki kruche.
  45. Ciastka gąski.
  46. Alberty z amoniakiem.
  47. Lane ciasto.
  48. Buchta.
  49. Farsz do buchty.
  50. Kluski z tartych ziemniaków.
  51. Paszteciki z grzybków w naleśnikach.
  52. Grzybki suszone.
  53. Kotleciki z jaj.
  54. Zupa szczawiowa.
  55. Zupa jarzynowa.
  56. Zupa ziemniaczana.
  57. Zupa szparagowa.
  58. Zupa kminkowa.
  59. Krupnik.
  60. Gulasz wiebszowy.
  61. Kotlety siekane.
  62. Zrazy z grzybkami.
  63. Legumina z grysiku.
  64. Makaroniki.
  65. Żuczki migdałowe (1 sposób).
  66. Żuczki migdałowe (2 sposób).
  67. Obważanki.
  68. Pianki lub bezy.
  69. Nugat.
  70. Nugat paryski.
  71. Nugat włoski.
  72. Precelki gotowane.
  73. Ciasto do rosołu.
  74. Babeczki z ziemniaków.
  75. Sos biały cytrynowy.
  76. Kołaczyki z śliwkami.
  77. Cebulaki.
  78. Konfitura z agrestu.
  79. Zupa fasolowa z zacierką.
  80. Żur.
  81. Legumina z kaszki pszennej na zimno.
  82. Biszkopciki kruche.
  83. Ciastka Napoleońskie.
  84. Migdałowe karty.